robertbuzink

Het jaarlijks overstappen van zorgverzekering, heeft het voordelen?

Het jaarlijks overstappen van zorgverzekering, heeft het voordelen?

Aan het einde van ieder jaar is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. Wanneer je eraan denkt om een andere zorgverzekering te kiezen, is het slim om dit eerst even goed te overwegen.

Aanbiedingen van zorgverzekeraars kunnen in veel gevallen heel aantrekkelijk lijken. Toch is het belangrijk om voordat je daadwerkelijk overstapt eerst de zorgverzekeringen goed met elkaar te vergelijken.

Het is namelijk zo dat er behalve voordelen ook nadelen zitten aan het overstappen van zorgverzekering. Daarom is het belangrijk als je weet op welke dingen je moet letten wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekering.

Waar moet je op letten als je overstapt van zorgverzekering?

Wat de basisverzekering betreft is er door de overheid bepaalt dat alle zorgverzekeraars dezelfde zorg dekken. De basisverzekering mag dan bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde zijn, toch kunnen er behoorlijke verschillen in zitten.

Deze verschillen zitten in de service, keuzevrijheid en in de prijs. Zeker als je momenteel aanvullend verzekerd bent is het verstandig om goed naar de prijzen en de voorwaarden van een andere verzekeraar te kijken.

Kies je ervoor om bij je huidige zorgverzekeraar te blijven, dan is dat geen garantie dat alles hetzelfde blijft. In het nieuwe jaar kan de polis totaal anders worden. Het betreft niet alleen een hogere premie maar ook andere voorwaarden of minder keuze uit zorgaanbieders.

De voordelen van overstappen

De reden waarom mensen ervoor kiezen om over te stappen van zorgverzekering is dat het goedkoper is. Maandelijks kan dit wel tientallen euro’s besparen. Kies je voor een verzekeraar met een lagere premie, dan kan je wel honderden euro’s per jaar goedkoper uit zijn.

Nog een voordeel kan zijn dat je nieuwe verzekeraar betere aanvullende verzekeringen aanbiedt. Daarnaast kan het prettig zijn om over te stappen als je huidige zorgverlener geen contracten heeft afgesloten bij zorgaanbieders waar jij juist gebruik van wilt maken.

marek-studzinski-mwpFjE1Bi0M-unsplash

De nadelen van overstappen

Zodra je eenmaal overgestapt bent denk je misschien dat je meteen van je huidige zorgverzekeraar af bent. Helaas klopt dit niet altijd. De afhandeling kan administratief veel tijd in beslag nemen. Het kan dus voorkomen dat je, wanneer je aan het eind van het jaar zorgkosten maakt, deze in het begin van het nieuwe jaar moet betalen.

Kies je ervoor om je zorgverzekering jaarlijks in een keer te betalen, doe dit dan zo vroeg mogelijk. Wanneer de nieuwe verzekeraar traag is met het verwerken van je gegevens, kan het voorkomen dat de oude verzekeraar ook de kosten van het komende jaar incasseert.

MEER TE WETEN KOMEN

Besparen met een gezin

zonnepanelen

boodschappen