robertbuzink

Met zonnepanelen besparen. Hoe makkelijk gaat dat?

Met zonnepanelen besparen. Hoe makkelijk gaat dat?

We leven in een tijd waarin er steeds meer energie wordt gebruikt. Dit heeft tot gevolg dat er verwacht wordt dat energie de komende tijd alleen maar duurder zal gaan worden. Behalve de prijs voor gas stijgt ook de prijs voor elektriciteit.

Dit is de reden waarom een groot aantal huishoudens met een veel hogere energierekening te maken krijgen. Juist daarom willen veel mensen gaan besparen op deze kosten. Een van de beste manieren om de elektriciteitsrekening omlaag te krijgen is gebruik maken van zonnepanelen.

Je eigen energieleverancier worden

Wanneer je voor zonnepanelen kiest is het mogelijk om hiermee je eigen energie op te wekken. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je gebruik kunt maken van schone energie maar ook dat je niet meer afhankelijk bent van een energieleverancier.

Doe je overdag de was dan wordt de rekening betaald door de zon. Hoe meer apparaten er bij jou thuis werken op zonne-energie, hoe meer geld je kunt besparen. Zo hoef je minder stroom van je energieleverancier af te nemen.

Zonnepanelen terugverdienen

Hoe hoger de prijzen voor stroom worden, hoe eerder je de zonnepanelen terug hebt verdiend. Stel je voor dat je momenteel 35 cent per kWh betaalt, dan kan je de zonnepanelen al na ruim 6 jaar terugverdiend hebben.

Zouden de prijzen voor stroom in de nabije toekomst nog meer gaan stijgen, dan is het heel goed mogelijk dat je de zonnepanelen al binnen 4 jaar terugverdiend hebt. Door gebruik te maken van zonnepanelen ben je dus stukken goedkoper uit.

michael-wilson-Wp7wotWlbBk-unsplash

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen daglicht opvangen en dit omzetten in gelijkstroom. Maar de stroom waar onze apparaten op werken is geen gelijkstroom maar wisselstroom. Daarom moet de energie uit zonnepanelen eerst omgezet worden.

Hiervoor wordt een omvormer gebruikt. Deze wordt met een kabel aan de meterkast verbonden. Dit zorgt ervoor dat je apparaten kunnen werken op wisselstroom die is opgewekt door de zonnepanelen.

Wanneer je meer stroom op kunt wekken dan je zelf verbruikt kan je dit terug leveren aan je energieleverancier. Gebruik je zelf meer stroom dan er door de zonnepanelen wordt opgewekt, dan neem je de rest bij je energieleverancier af.

MEER TE WETEN KOMEN

Besparen met een gezin

boodschappen

jaarlijks overstappen